DE 9 grootste valkuilen bij een bedrijfsvideo ANNO 2020.


Een bedrijfsvideo is natuurlijk cool om te hebben als bedrijf. Of alsnog te laten maken als je die nog niet hebt. Vooral als veel mensen die video gaan zien. Mensen die je klant kunnen worden bijvoorbeeld. Jouw publiek. Jouw omzet.

Maar:
  • hoe voorkom je veel voorkomende valkuilen?
  • waar begin je wanneer je zo'n bedrijfsvideo wilt?
  • hoe vertaal je jouw ideeën naar pakkend beeld? 
  • wat als jij of je medewerker(s) nog nooit voor een camera gestaan hebben? 
  • wat vertel je wel en niet in je bedrijfsvideo?
  • hoe kies je een goede videopartner om de klus succesvol te klaren?
  • is je bedrijfsvideo een middel of een doel?
Want laten we eerlijk zijn: enkel een bedrijfsvideo hebben om een bedrijfsvideo te hebben, is wat mager als doel. "Als ik maar een bedrijfsvideo heb, dan komen de klanten wel". Mwow, zo simpel is het nu ook weer niet. Zeker in het huidige almaar expanderende online tijdperk wil je gezien worden in 2020. Een groot bereik online is ook mogelijk, maar er zijn ook meer kapers op de kust.

Maar dat niet alleen. Want alleen gezien worden is businesswise ook nog te weinig. Staar je dus niet enkel blind op hoge aantallen views. Al was het ook maar omdat YouTube bijvoorbeeld anders views telt dan Facebook. Je wilt ook makkelijker of meer klanten met zo'n video krijgen. Video leent zich daar bij uitstek voor. Kijk maar naar onderstaande graphic: over alle generaties, niet enkel jongeren, is het gebruik van video fors aanwezig. Grote kans dat jouw publiek daar ook tussen zit.

Dus: je bedrijfsvideo staat niet op zichzelf maar moet je helpen meer of makkelijker te doen groeien. Idealiter doe je dat met meerdere marketingvideo's, want videomarketing is meer dan die ene bedrijfsvideo. Wil je daarover meer weten, vraag dan het gratis ebook aan: 10 gerichte videostrategieën voor makkelijker en meer omzet.

Doe niet zomaar wat met video:  
check eerst deze 10 opties! 

Check deze gratis 10 videostrategieën voor je business. Bespaar tijd, geld en moeite door gericht met video aan de slag te gaan en je makkelijker en meer kijkers bereikt die klant worden. 

Gratis uitgebreid ebook. Wat kun jij allemaal doen met video voor je bedrijf. Dit ebook krijg je gratis als bonus bij overige regelmatige mails met videotips. Vul je gegevens in en download direct het ebook. 


                                                                                          Video krijgt een alsmaar groeiende plek over generaties in de dagelijkse informatie consumptie


Eerst kijkers dus voordat ze überhaupt (extra) klant kunnen worden. Zodat je ook de tijd, geld en energie die je in een (bedrijfs)video stopt ook snel terug verdient. Elke volgende extra klant is dan winst die je anders misschien niet gehad zou hebben. Dan wordt het pas echt leuk natuurlijk. 

Maar die conversie betekent ook dat die bedrijfsvideo aanleiding daartoe moet geven. Alleen maar leuke plaatjes tonen is niet voldoende. Dat is marketingwise niet wat ik bedoel met de "ultieme" bedrijfsvideo anno 2020. Hoe mooi gemaakt soms ook. Ik kan zelf ook genieten van mooie videoshots, maar hé: we're talking marketing here! Gaat die video ook wat voor je doen?  

Om je daar bij op weg te helpen, heb ik dit artikel geschreven. En laat ik maar meteen met de 9 meest voorkomende valkuilen beginnen als het om bedrijfsvideo’s gaat. Na deze 9 valkuilen ga ik meer op details in over bedrijfsvideo's. Zodat je zelf kan beslissen of je alles over wilt lezen of hier en daar een stukje.

Veel leesplezier,
Ted
Ted Daamen
Easyvideomarketing



Ted heeft altijd leuke creatieve ideëen en denkt mee.  Het is altijd prettig werken met hem en hij neemt mij veel werk uit handen. Ik hou van veel goeie video's op 1 dag schieten zodat ik weer maanden vooruit kan.

                                                        Aartjan van Erkel, online copywriter

Je gaat echt samen  aan de slag en Ted vertaalde hetgeen ik  uit wilde stralen precies in een script waarmee we de video konden maken. Wow!




                                             Marja den Braber, workshoptrainer






INHOUDSOPGAVE


Hieronder zie je de inhoudsopgave van dit artikel. Wil je meer informatie lees dan verder of kies het onderdeel waar je meer over wilt weten door te klikken op één van de onderwerptitels hieronder. 


9 fouten bij ​Text​​​bedrijfsvideo

klassiek stramien ​Text​​​bedrijfsvideo

doel bedrijfsvideo

de fasen in video​​​​productie

waar op letten bij hulp?​​​​



1. VOORKOM DeZE 9 grootste valkuilen bij JE bedrijfsvideo 

                                                                                                                       9 meest voorkomende fouten bij bedrijfsvideo's


De 9 valkuilen bij bedrijfsvideo's waar je niet in wilt trappen, welke zijn dit? In willekeurige volgorde:


Valkuil bij maken bedrijfsvideo nummer 1: je kernboodschap is vaag.

Het is niet duidelijk waar de bedrijfsvideo nu eigenlijk echt om gaat. Wat is dat ene ding dat in de hoofden (en harten) van kijkers achter moet blijven? De kernboodschap is in de voorbereiding niet duidelijk geformuleerd. Je vraagt 10 kijkers wat er achtergebleven is, en je krijg 10 verschillende antwoorden. Niet handig.

Valkuil bij maken bedrijfsvideo nummer 2: te lange video.

De bedrijfsvideo duurt veel te lang. Dit zie je vaak als de insteek van de video is om maar zoveel mogelijk van je bedrijf te willen laten zien: wat er allemaal kan, wat er allemaal mogelijk is en hoe dat allemaal gaat. Het is een video die van “binnen” (intern) naar “buiten” (extern) gemaakt is in plaats van andersom. De kans op afhakers als je niet blijft boeien is erg groot.


Valkuil bij maken bedrijfsvideo nummer 3: je noemt geen wezenlijke voordelen.

Inzoomen op eigenschappen in plaats van voordelen voor de klant. Waarbij dan vaak ingezoomd wordt op heel veel eigenschappen of kenmerken van een product of dienst, in plaats van op voordelen voor de kijker. Die wil alleen maar weten: “whats’ in it for me”? Of het nu om producten of diensten gaat die je levert. 

Valkuil bij maken bedrijfsvideo nummer 4: je hebt een te krap budget.

Werken met een te krap budget beperkt je. Natuurlijk, je kan een medewerker met een mooie camera laten filmen. Maar bespaar je dan wel echt zodat het binnen budget blijft? Die tijd is hij/zij niet inzetbaar voor andere dingen. En mooie camera of niet: een videoapparatuur is maar één aspect. Heeft je collega ook videolampen, audio-apparatuur, kennis van videotaal e.d.?). Tijd, geld en kwaliteit hangen ook hier met elkaar samen. EN topkwaliteit EN snel EN voor een dubbeltje op de eerste rang? Dat gaat ergens schuren...


Valkuil bij maken bedrijfsvideo nummer 5: een gekunstelde video.

Je gaat aan de slag en eindigt met een gekunstelde video, waarbij medewerkers of directeur een “versje” opzeggen (of oplezen vanaf een spiekbrief). Misschien omdat ze voor het eerst voor een camera staan (en dat is ook best eng!). Als kijker krijg je plaatsvervangende schaamte en zap je weg of let je op alles behalve de boodschap. Zoek de modus die past bij degene die in beeld komen en oefen eventueel vooraf.


Valkuil bij maken bedrijfsvideo nummer 6: alleen maar mooie shots

Je kan de mooiste shots (laten) maken, maar die bij elkaar opgeteld weinig vertellen. Natuurlijk is het supercool om waanzinnige shots te maken. Drone, special effects, whatever. Het aan elkaar rijgen van dergelijke shots maakt echter nog geen heldere of pakkende video. Het kan zelfs afleiden. Zoiets als: "joh! Fantastische commerial, maar van wie ie was? Geen idee!" Daarom: vind de balans. En weet overigens dat bijzondere shots vaak ook een bijzondere voorbereiding en dito budget vergt.


Valkuil bij maken bedrijfsvideo nummer 7: drop&waitmarketing

Je kan "drop& wait" marketing letterlijk vertalen: je dropt online je video en wacht verder af. En dus hoop je dat een bedrijfsvideo vanzelf bekeken wordt door je publiek. Helaas. Hoe zorg je dus voor een goed bereik? Welke kanalen zet je in? Plaats je daar ook video’s die triggeren naar de bedrijfsvideo of hoe pak je dat aan?


Valkuil bij maken bedrijfsvideo nummer 8: weinig tijd.

Met een te krappe planning gaat het links of rechts ergens mis . Je hebt misschien een idee voor een fantastische bedrijfsvideo, je wilt deze snel laten maken want hij moet volgende week af. Hier loop je risico dat je alles op alles zet om de video af te krijgen. Het lukt, maar na een paar weken had je het toch liever anders gewild. Het maken is ook een proces waarbij ideeën zich moeten kunnen ontwikkelen.

Valkuil bij maken bedrijfsvideo nummer 9: over de schutting gooien.

Wil je zelf je bedrijfsvideo maken of beter uitbesteden? Bij uitbesteden van je bedrijfsvideo kun je niet verwachten dat het videoproductiebedrijf je al het werk en denken uithanden neemt. Het is geen kwestie van over de schutting gooien. Een productiebedrijf leeft zich in in iets dat veelal nieuw is. Daarvoor is dat bedrijf afhankelijk van relevante input die ze van jou krijgt. Ga samen dus vanaf het begin dat proces in.


Deze 9 valkuilen zijn de meest voorkomende fouten bij het vooral zelf maken van een bedrijfsvideo. Maar ook als je deze laat maken, hou deze checklist bij de hand. Voor een goed videoproductieburo moet dit gesneden koek zijn.

Het lijstje is zeker niet compleet. Eén van de meest cruciale valkuilen is perfectionisme. Denk bijvoorbeeld ook aan zaken als het wel of niet werken met een videoscript, wel of geen voice over bij je video. Of: wie betrek je wel en niet bij je video als je in een grotere organisatie werkt? Te weinig kan ontbreken van belangrijke informatie betekenen, teveel kan eindeloos in cirkeltjes draaien en een compromis opleveren dat tot een nietszeggende video leidt. Er zijn dus wel aardig wat valkuilen die de kwaliteit niet ten goede kunnen komen.

Maar...

Het goede nieuws is dat je ze allemaal om kan draaien: plan je wel op tijd, heb je je kernboodschap wel helder, staan er representatieve mensen voor de camera, etc.. Dan steven je af op een bedrijfsvideo waar je trots op kan zijn en die je publiek kan pakken. Met als gevolg dat die video voor je gaat werken en meer is dan alleen maar wat plaatjes. En dat is weliswaar geen rocketscience, maar ja... één bananeschil kan genoeg zijn.

2. Klassieke stramien van een bedrijfsvideo: killing!


Een aantal jaren geleden, tot aan pakweg 2005 was het een behoorlijke luxe als je een bedrijfsvideo op je website had staan. Dat op zichzelf was aardig professionele, vaak ook gemaakt door een professioneel videoproductiebedrijf. Want zelf doen was er toen nog niet zo bij. Misschien door een medewerker die video als hobby had. Maar zo'n bedrijfsvideo hebben in die tijd was al heel wat. Overigens zijn er nog genoeg bedrijven die er helemaal geen hebben, zelfs in dit moderne online tijdperk.


Vaak zagen die video’s van toen er ook best cool uit. Wilde je echt gek doen in die tijd dan had je een topshot vanuit een helicopter van je pand laten maken. Nu zijn daar drones voor. Maar de vraag  is: moet je zo’n topshot wel erin willen hebben? Sterker nog, als je nu een bedrijfsvideo wilt hebben, volg je dan nog steeds het stramien van toen?

Ik hoop het niet.

Want wat was dat stramien in veel gevallen (en is het soms nog steeds bij sommige bedrijven). Je zag een beginshot:  de gevel van het pand, al dan niet met parkeerplaats erbij. Dan door de draaideur naar de balie, met lieftallig medewerkers of medewerkster die glimlachten. De camera zwenkt naar links en we lopen met de cameraman mee door de gang. Hee, daar staat een deur open, da’s toevallig. Dus zien we een shot van hardwerkende mensen achter die deur druk starend op hun computer of met floppy’s in de weer. Met een beetje geluk had je in die tijd nog een koffiejuffrouw die voorbijkwam bij het personeel: “Nutroma of zwart?”. En de climax? Je raad het al: de directeur. De man (of vrouw) op wie we al die tijd als kijker gewacht hebben. Je ziet dat hij (of zij) geoefend heeft; t’is ook niet niks op deze manier gefilmd te worden. En tot slot in sommige gevallen een: “kijk eens rustig op onze website naar de mogelijkheden”.

Killing!

Maar ze bestaan nog, dergelijke bedrijfsvideo’s. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen een bedrijfsvideo die je bedrijf laat zien. Maar ik ben geen voorstander van een bedrijfsvideo die niet vanuit de klant opgezet is. Of denk je dat een parkeerplaats en voorgevel het eerste is waar iemand iets over wilt weten zodra hij jouw bedrijfsvideo ziet? Lijkt mij meer iets praktisch voor later in het proces. Waarbij ik er dan wel van uit ga dat je bedrijfsvideo bedoeld is voor onbekende, potentiële, klanten. In die zin hebben eenmanszaken die online vanuit thuis werken het wat makkelijker: die hebben niet eens een draaideur of ontvangstbalie.

Daarom vind ik de benaming “bedrijfsvideo” ook niet zo handig. Hoewel het wel over je bedrijf gaat, lokt die benaming van zichzelf al uit dat je over eigenschappen van je bedrijf of producten of methodieken gaat praten. En dat visueel in beeld brengt. Tricky…


Want eerst zou de vraag moeten zijn...


Wat betekent een bedrijfsvideo  voor jou?  Als je echt niet verder komt dan “dat is een video over mijn bedrijf”, dan hebben we nog even wat werk aan de winkel. Want er is zoveel over jouw bedrijf, daar kun jij waarschijnlijk uren over vertellen. Maar dat moet en kun je niet in een en dezelfde video willen proppen. Je videokijker wordt helemaal gek. Of je nu een productiebedrijf hebt dat raamkozijnen maakt of teambuildingscoach bent, dat maakt niet uit. Dus: wat betekent een bedrijfsvideo voor jou, concreet?


Ik kan je verklappen: begin niet bij het begin.


Want wat mij betreft begin je met nadenken voor die video juist op het eind! Wat moet er qua boodschap en gevoel achterblijven als de video NU af zou zijn en er kijken nu 100 mensen? Wat hoop je dat die 100 mensen zeggen als je vraagt: wat vond je van die video?
Want als er bij de ene kijker totaal iets anders blijft hangen na het zien van jouw bedrijfsvideo dan een ander en weer een ander…is er ergens iets niet goed gegaan. Wil je dat die video vertrouwen op wekt? Vakmanschap uitstraalt? Wil je dat die video direct iets onweerstaanbaars aantrekkelijk verkoopt? Wil je dat video laat zien waar je je in onderscheidt? Allemaal? 

Misschien kom je wel op iets heel anders uit dan een bedrijfsvideo. Dus: wat is je primaire boodschap waar niemand omheen kan zodra hij of zij de video bekeken heeft? De soundbite, want een bedrijfsvideo is in ieder geval meer dan alleen leuke plaatjes aan elkaar monteren en al dan niet een muziekje eronder. Want dan kun je het beter een impressie/sfeer video noemen. We denken soms te snel in leuke plaatjes. Maar een goede voorbereiding is het halve werk.


Video op je website.

In sommige branches is een video op de website nog steeds ongebruikelijk: notarissen, advocaten, accountants. Ook veel makelaars of hypotheekadviseurs maken er nog niet op grote schaal gebruik van. Uberhaupt staan zaken als emailmarketing, retargeting, social media advertising niet bovenaan de planning bij deze branches. Hoewel er juist om die reden veel te winnen valt! 

In deze video zien we Remco, financieel adviseur. Zo'n adviseur krijgt feitelijk een behoorlijk kijkje in jouw financiële keuken en dat is best een persoonlijk gebeuren. Dan wil je als klant iemand die vertrouwen uitstraalt. 

Zaken als hypotheken en verzekeringen zijn voor velen echter een noodzakelijke kwaad en ingewikkeld gedoe. Terwijl mensen besparen op kleine zaken, laten ze vaak het "grote bespaargeld" liggen. De kernboodschap die deze video moet uitstralen is dat geld besparen makkelijker is op grote geldzaken, met hulp van een adviseur. 

Daarnaast wilden we bij deze video het vertrouwen stimuleren door er een persoonlijke tintje aan te geven, niet louter een instrumenteel zakelijk. Zodat mensen ja zouden zeggen als je na het bekijken van deze video zou vragen: kun je je voorstellen dat je Remco belt/mailt bellen als je financieel advies wilt? 

De volgende stap is een alternatieve einde, zodra Remco zijn emailmarketing oppakt. 



3. Wat is het doel van jouw bedrijfsvideo?



Recent kreeg ik een aanvraag om een bedrijfsvideo te maken. Van een bedrijf die heel goed is in het (ver)vormen van kunststof. Daarvoor is specialistische kennis nodig. Specialistische apparatuur. En dat heeft dat bedrijf. Het is een familiebedrijf en ze zijn terecht trots op wat ze bereikt hebben in die vele jaren. Qua publiek heeft dit bedrijf te maken met inkopers, maar ook met bijvoorbeeld techneuten. Dat zijn over het algemeen twee totaal verschillende type mensen. Binnenkort word hun nieuwe website gelanceerd en daar zou de bedrijfsvideo een plek moeten krijgen. Dit als eerste korte schets.


Je kan je voorstellen dat er, voor de vuist weg, best wat ideeën naar boven kunnen komen voor iets dat een bedrijfsvideo moet worden:


de trots van het bedrijf
de historie van het bedrijf
de kwaliteit van hun medewerkers
de modernste machines in werking
de belangrijkste producten die ze maken
tevreden klanten
voorbeelden van producten van klanten
de kleinschaligheid of massa productie
de snelle levertijd
de just-in-time delivery
alles wat hierboven staat en meer…


Ook als je geen productiebedrijf bent maar een dienstverlener, kun je snel een voor-de-vuist-weg-lijstje maken van mogelijke onderwerpen in je bedrijfsvideo. Zo zie je hierboven dat ik een hypotheekadviseur gefilmd heb. Dan sta ik niet in een fabriekshal met mijn camera, maar ook dan kun je spreken van een bedrijfsvideo.
Ik gaf het al eerder aan, je hebt verschillende keuzes en die moet je niet in één video willen proppen. Hoe enthousiast je ook bent. Daarnaast heb je verschillende kanalen via welke je je video kan tonen. Misschien heb je nog nooit van TikTok gehoord maar dit platform is vooral populair bij jongeren tussen de 10-19 jaar. Misschien kies je dan voor een heel andere opzet dan the one and only bedrijfsvideo op je website. Belangrijk: waar heeft je publiek er wat aan en wat hebben ze eraan?

Vaak worden allerlei typen video’s door elkaar gehaald onder de noemer bedrijfsvideo. Voor mij is een bedrijfsvideo een video die gaat over datgene waar je bedrijf voor staat, waar het zich in onderscheidt en wat dat vervolgens betekent voor de kijker. Een pianowinkel die tien willekeurige piano’s in beeld brengt en vertelt: “kom rustig eens kijken, er zit vast iets voor je tussen”, is voor mij geen bedrijfsvideo. Of laat ik het beter formuleren: het is er één uit velen. Het springt er niet uit. Een pianowinkel die als videofocus  kiest te laten zien waar ze uniek en groots in zijn gegroeid vanuit historie en wat dat concreet betekent voor de klant, is dat al veel meer. Helemaal als je er wat humor in stopt.

De insteek bij een bedrijfsvideo is vaak  een eerste kennismaking voor de kijker, vertrouwen opbouwen en als je voor direct-respons kiest:  leadgeneration.  Dat wil zeggen: jij krijgt gegevens van een iemand die mogelijk in de toekomst meer van jou wil. Da’s een heel ander doel dan bijvoorbeeld naamsbekendheid opbouwen, of profitgeneration waar je direct voor verkoop gaat.


In dat laatste geval kom je meer op een product- of dienstvideo uit. Die gaat over één product of dienst. Bijvoorbeeld die ene speciale piano die je aanbiedt. Of misschien bedenk je wel dat een instructievideo voor jou nu urgenter is dan een bedrijfsvideo. Die gaat bijvoorbeeld over een bedieningshandleiding. Het tempo van een dergelijke film ligt over het algemeen lager dan een bedrijfsvideo. 
Of wie weet kom je in je denkproces erachter dat een serie doe-t-zelf uitlegvideo's of een serie vlogs die je op sociale media wilt delen harder nodig is dan die ene bedrijfsvideo. Of een "employer video", weer een heel ander type video. Deze zie je steeds meer in HRM-land, bij headhunters en bij vacatures. Dat kan gaan over het vervullen van een vacature. Of over de cultuur van een bedrijf en hoe prettig het is daar te werken. Wat is karakteristiek daarin, hoe ziet dat er uit in het dagelijkse werk of werkvoorwaarden. Coolblue heeft daar leuke voorbeelden van. Of misschien kies je een combinatie van video communicatie waarbij je medewerkers aanspoort om op dagelijkse basis via Insta Stories iets van hun werk te laten zien. En ga zo maar door qua soorten video's: een veiligheidsvideo, een interviewvideo, een commercial, reclamevideo, klanttestimonials niet te vergeten.  Gaande de rit kom je er vaak achter wat je nu eigenlijk echt wilt. Want een bedrijfsvideo is misschien een gedachte die als eerste bij je opkomt, maar misschien vragen de uitdagingen of doelstellingen van je bedrijf wel om heel andere type video’s.


PS: wil je meer weten over welke top 10 videostrategieën er zijn, vraag dan het gratis ebook over videostrategie aan.


10 videostrategieën die je meer of makkelijker klanten opleveren

Wist je dat de mogelijkheden met video haast oneindig zijn? Dat biedt kansen maar daarin schuilt tegelijkertijd ook een gevaar. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Gevolg: je doet maar wat. Hapsnap.

Succes komt niet vanzelf. Kies daarom voor een gerichte aanpak voor je video's. Werk vanuit een plan. Succesvolle ondernemers doen niet anders. 

Check de 10 videostrategieën in dit gratis ebook.



4. De belangrijkste fasen in het videoproductie proces


Als je een goede bedrijfsvideo wilt, waar begin je dan? Welke stappen doorloop je?  Je hebt misschien een eerste gedachte met een al dan niet concreet idee. Feitelijk heb ik in het voorgaande de belangrijkste eerste stappen al benoemd. Laten we ze netjes in de fasen van het maak-proces op een rij zetten. Want er zijn globaal drie belangrijke fase te onderscheiden:


1.  de pre-productie (inventarisatie en voorbereiding)
2.  de productie (het daadwerkelijk filmen) en
3.  de post-productie (de montage).


Dit zijn de fases zoals je die vaak genoemd ziet. Maar er is feitelijk nog een vierde fase die vaak niet genoemd wordt is de “distributie fase”. Want je video is klaar, en dan? Als je doel, om maar iets te noemen, bijvoorbeeld het genereren van 3000 kijkers in 3 maanden is, gaat dat waarschijnlijk niet vanzelf.  Als je een maand na publicatie nog op 297 zit, wat ga je dan doen? Misschien besluit je wel een Facebook advertentie in te zetten. Dat is handig om zo vroeg mogelijk te weten, want je kunt dan tijdens de productie (opnamen) er rekening mee houden. Misschien film je hiervoor wel 2 varianten, zodat je kan testen in Facebook welke variant het beste doorklikt naar de bedrijfsvideo. Of misschien wil je met YouTube ads gaan werken. Als je dat nog moet bedenken en maken halverwege de 3 maanden, loop je groot risico dat het door de bedrijfshectiek van alledag verwatert. Maar het maakt wel het verschil tussen videomarketing en “video plaatsen en afwachten maar”.
                                                 
De fases verlopen niet altijd strikt rechtlijnig achter elkaar. Maar het geeft een goed houvast. Vooral om uitspraken als deze te voorkomen: “ooh..tja, dat hadden we kunnen weten maar weet je, we lossen het in de montage hopelijk wel op..”. Soms lukt dat met vlieg- en kunstwerk met veel tijdinvestering, maar vaak ook niet omdat je eenvoudigweg de shots niet gemaakt hebt. 


1. De pre-productie: inventarisatie en voorbereiding

Deze fase houdt een grondige voorbereiding in, nog voordat de camera überhaupt aan gaat. Want je moet eerst weten wat je wilt en gaat doen nietwaar?  In deze fase staan “briefing” en “conceptontwikkeling” centraal aan de hand van een aantal vragen. Het kan best even duren voordat je helemaal helder hebt waar je op uit wilt komen. Dit lukt je meestal niet in een eerste kennismakingsgesprek of “ intake”.

Begin daarom op tijd aan deze fase. Want een te krappe planning geeft makkelijke teleurstellingen over het eindresultaat. Vragen die o.a. in deze fase aan de orde komen:


1) wat is je doel van je bedrijfsvideo? (wat wil je ermee bereiken, wanneer ben je er tevreden over?)
2) wie is je publiek waarop je je richt (in welke fase van de Customer Journey)?
3) wat is de kern van je boodschap, hoe komt jouw DNA en de klant goed tot zijn recht in de video?
4) hoe gaat een video je daarbij helpen (moet deze bijvoorbeeld wel of niet interactief zijn)?
5) waar wordt de video vertoond?
6) aan welke video stijl wordt gedacht?
7) komt er een voice-over (of deels) bij?
8) komt er een visagiste in the house?
9) wat is de call-to-action (en waar)?
10) welke deadlines en publicatiedata spelen een rol?
11) welk budget staat tot beschikking?
12) wie heeft een rol in de video?
13) hoe wil je de video promoten (distribueren)?
Enz.

De antwoorden op bovenstaande vragen leiden tot de “briefing” en uiteindelijk tot een conceptvoorstel en eventueel scriptvoorstel als je samenwerkt met een videoproductie bedrijf. De daadwerkelijke opnamen beginnen daarna. Zeker bij een grote of ingewikkelde productie met meerdere crew-leden, want dan worden beelden zelfs eerst getekend in een “storyboard” en vertaald naar een “shotlist”. Zodat iedere betrokkene weet wat hem of haar te doen staat.


2. De productie-fase
Hier wordt van alles geregeld en gedaan om de bedrijfsvideo daadwerkelijk te kunnen opnemen. Misschien heb je die video-crew nodig voor je video, e=misschien heb je enkel een cameraman nodig als je de productie uitbesteed. Of Easyvideomarketing: drie in één: videocoach, camera- en montagewerk en creatief meedenker. Bij een bedrijfsvideo wordt vaak binnen gefilmd en wordt meestal op de productiedag zelf een en ander klaargezet om te gaan filmen (bij speelfilms gebeurt dit eerder zodat meteen gefilmd kan worden). Zoals bijvoorbeeld de filmlampen (indien er niet genoeg of niet het juiste licht is). Ook worden dan vaak pas de exacte shots bepaald. Een shot is een opname waarbij de camera onafgebroken filmt en die later in de montage verwerkt wordt. Soms worden er twee shots van een en zelfde situatie gemaakt: eentje van veraf en eentje meer close.


Ook de styling vindt vaak in deze fase nog plaats: zetten we de plant links of rechts neer of misschien helemaal uit beeld. Als je als ondernemer in beeld komt: sta je dan of zit je dan? Loop je wel of niet? Moet je een handeling uitvoeren? Dan zijn vaak ook zogenaamde “inserts” gewenst, bijvoorbeeld een close-up van het apparaat dat de ondernemer of medewerker net bediende. Is de visagiste (indien gewenst) op tijd? Etc.

Als je in de pre-productie besloten hebt om met een voice-over te werken, is het gebruikelijk de tekst van deze voice-over vooraf klaar te hebben. De beelden worden dan gemaakt op die voice-over teksten. In dat geval zul je nauwkeuriger vooraf moeten weten wat die beelden worden, om te voorkomen dat je beeld “te kort” komt terwijl de voice-over nog doorpraat. Dan kom je in de volgende fase (montage) beeld te kort.


3. De post-productie: de montage- en opleveringsfase

Hier wordt de video gecomponeerd in de montage. Bij een goede voorbereiding weet de filmer al hoe de montage er uit dient te komen te zien. Vaak wordt een eerste voormontage geleverd – een grove montage op basis van het script, gevolgd door een preview.
Bij de eindmontage worden correcties n.a.v. de preview op de voormontage doorgevoerd, gevolgd door toevoeging van muziek, voice over, effecten, logo etc. Hier gaat de video vaak een paar keer op en neer tussen opdrachtgever en uitvoerder, zeker als ze op afstand werken. Uiteindelijke wordt de definitieve video opgeleverd.


5. LAAT JE JE BEDRIJFSVIDEO MAKEN OF DOE JE HET ZELF?


Besteed je de productie van je video uit of heb je de kennis en vaardigheden en apparatuur daarvoor zelf in huis? Vaak wordt omwille van kostenbesparing intern - tussen neus en lippen door - gezocht naar eigen geschikte mensen. Zoiets als "oom Jef" die ergens een camera thuis heeft liggen ende huwelijksreportage filmt van de enige dochter van de heer des Huizes. Scheelt in de bruiloftkosten. Maar helaas geldt ook hier: goedkoop is vaak duurkoop. Beelden die niet lekker op elkaar aansluiten, beelden die er niet zo toe doen, beelden van veraf, beelden van het type "als er maar wat op staat".  

Dat wil jij dus niet.

Het voordeel van uitbesteden aan een goed bedrijf is dat je vakmensen inschakelt die er dagelijks mee bezig zijn. Het betekent ook dat het door jouw ingeschakelde videoburo of videoproductie bedrijf een “luis in de pels” rol of rol van “advocaat van de duivel” rol (net wat je wilt) dient te spelen. Persoonlijk vind ik dat altijd leuk omdat ik er blanco&blond (uhhh?) in stap en kritisch mag zijn, vanuit positieve bedoelingen. Want de vertaalslag naar een goed verhaal en bijbehorend beeld is de expertise waarvoor je mij of een ander ook benadert. Daar is zo’n bedrijf immers voor. Dit is echt een groot en belangrijk voordeel van uitbesteden. Zie het als een frisse blik op dingen waar jezelf logischerwijs misschien wat blind voor bent geworden. Het is lastig als zelf je IN je eigen verhaal zit om daar los van te komen. 


Ook focus is belangrijk. Zo had ik een keer een klant die min of meer alle kanten op vloog. Figuurlijk. Eigenlijk wist hij niet zo goed wat hij wilde. Ja, “iets met video”. Het varieerde van commercial tot een serie “scenes” filmen tot een bedrijfsvideo. Ik snap heel goed dat het denken in een “type video” voor de hand ligt. Doe mij maar een "huppelepup (vul zelf in)" video.
Maar bottum line ging het om achterblijven van een dienst die hij aanbod. Althans, hij had er meer van verwacht. En die verkopen wilde hij stimuleren door inzet van video. Dus had hij ook al een copywriter aan het werk gezet die de tekst voor “iets met een video” schreef. Voortvarend en gedreven, dat mag ik wel. Maar misschien iets te voortvarend in deze fase. 

Die achterblijvende verkopen kan namelijk een aantal dingen betekenen. Misschien sluit het product niet bij de markt aan. Of is de communicatie tot nu toe erover niet goed genoeg. Meestal ligt het aan één van deze twee. Of beide. Of waren zijn verwachtingen misschien te hoog. We kwamen uiteindelijk uit op het tweede: de communicatie erover kon beter.  Als het product niet okee was geweest, zou een video geen zin hebben gehad. Nu moesten de puzzelstukjes meer in elkaar vallen. Dat gebeurde pas nadat we besloten hadden er een Facebook campagne van te maken met video’s in verschillende varianten, zodat het “doorklikpercentage” naar de websitepagina getest en gemonitord kon worden.

We schakelde hiervoor een professionele presentatrice in om het verhaal te doen. In het verhaal van de copywriter had ik al flink met de rode pen gestreept, het was nog verre van een geschikte tekst voor video. Vooral veel ratio en weinig emotie, terwijl de dienst juist sterk emotioneel gerelateerd was. En de tekst was veel te lang, zeker voor een Facebook campagne. Samen met de presentatrice ging ik er nog eens kritisch doorheen; zij moest het namelijk ook op een natuurlijke manier, passend bij haar stijl, kunnen overbrengen. Dat leidde tot een eenvoudige maar succesvolle video reeks. Geen spectaculaire droneshots maar wel binnen 4 weken na de oplevering een blij berichtje van de klant: het werkt, de verkopen stijgen opvallend, ik ben supertevreden!


Weten hoe je technisch iets goed en professioneel in beeld brengt met goede apparatuur is belangrijk. Weten wat je wel en niet moet filmen zodat het in de montage goed uitkomt (het eindresultaat al voor je zien) is net zo belangrijk. Uiteindelijk bepaalt alles tesamen het eindresultaat. Een goed begin is het halve werk en dat begint dus bij de pre-productie. En daar is het ene buro beter in dan het andere. Ik zie soms bedrijfsvideo’s die ik zelf niet als bedrijfsvideo zou willen bestempelen. Het zijn mooie aan elkaar geplakte shots zonder verdere boodschap. Weet dus goed wat je wilt bereiken.



6. Waar op letten bij de keuze van een videoproducent?


waar wort opgeleverd


Videoproductiehuizen in Nederland en België hebben vaak een eigen specifieke expertise. Zo richten sommige zich séc op animaties, anderen meer op muziekevents of muziekclips en weer anderen op tv-commercials of reclamevideo's. Ook de prijzen verschillen enorm: van zeer voordelig tot behoorlijk aan de prijs. Kijk uit dat je geen appels met peren vergelijkt.
Check de site en de voorbeelden, dan heb je snel in de gaten wat ze doen. En vooral of het klopt met wat ze zeggen te doen. Als je een voorbeeldvideo ergens gezien hebt en je denkt erover ook zoiets te willen, laat dit dan zien aan diegene waar je een goed gevoel bij krijgt. ​

Met Easyvideomarketing richt ik me primair op marketingvideo's voor zelfstandige ondernemers en het midden- en kleinbedrijf. Dat kan een bedrijfsvideo zijn, maar ook een event, vlogserie, e-learningvideo's of video-advertenties. Waarbij ik me ook met je camerapresentatie bemoei als dat nodig is-;). 

Bij die video's wil ik daarom meer voor je zijn dan uitvoerend producent. Dat is bijvoorbeeld ook een criterium dat je mee kan nemen bij je keuze als dat belangrijk voor je is: in welke mate denkt iemand echt met je mee? Dat merk je vaak al als je iemand aan de lijn hebt voor meer informatie. Heb je een vooral een verteller tegenover je of ook een luisteraar die vragen stelt? Sommige maken er pas werk van als je eerst hun offerte geaccordeerd hebt terwijl je nog niet zo goed wat je gaat krijgen. Dat kan onprettig of onzeker aanvoelen.

Maar er zijn meer aandachtspunten die je mee kan nemen in je keuze. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

Aandachtspunten bij je keuze voor een videoproducent:

  • is een kennismakingsgesprek, al dan niet op afstand, mogelijk? Waarbij de tijd voor je genomen wordt om te kijken of er een match is. Niet alleen qua video maar ook persoonlijk. Want je gaat een tijdje met elkaar aan de slag.
  • vind er een debriefing plaats? Dat wil zeggen: een mail of schriftelijke terugkoppeling vanuit het videoproductiebedrijf waaruit blijkt dat ze jouw wensen en planning goed begrepen hebben. Je kan gewoon vooraf checken of dat in de aanpak zit voordat je accoord op wat dan ook geeft. Een debriefing kan namelijk misverstanden of verkeerde interpretaties gelijk uit de weg helpen. 
  • wat kost een bedrijfsvideo? Is vooraf helder wat je kosten worden? Of wordt er vooral gepromoot met "vanaf prijzen" die aantrekkelijk klinken maar je niet alles vertellen en de kosten van je bedrijfsvideo stapelen zich maar op? 
  • vergelijk offertes niet alleen op kosten maar ook op overige voorwaarden. Doe een telefonische kennismakingsrondes met je top 2 of top 3 favorieten. O ja, vergeet mij niet te bellen-;)
  • check indien mogelijk de ervaringen van anderen.
  • besef dat voice-overs, rechtenvrije muziek, rechtenvrij stockbeelden, acteurs, reiskosten extra kosten met zich mee kunnen brengen. Een videoproducent moet dit helder aangeven.
  • hoeveel correctierondes zijn inbegrepen na levering van de eerste conceptversie? En als er meerdere nodig zijn, wat betekent dit?
  • worden alleen de gemonteerde video's geleverd of al het opname materiaal? Dit laatste is niet gebruikelijk maar als je dat nodig hebt, geef het meteen aan. Sommige bedrijven doen dit ook (tegen extra betaling), sommige doen het helemaal niet. 
Voor mij zijn betrokkenheid, committment en gelijkwaardigheid essentieel voor een goede samenwerking en daarmee eindresultaat. Als ondernemer investeer ik ook tijd in anderen. Het is een tweerichtingsverkeer. Een goede videoproducent zegt ook nee als, om welke reden dan ook, hij of zij vindt dat er geen match is. 



Doe niet zomaar wat met video:  
check eerst deze 10 opties! 

Check deze gratis 10 videostrategieën voor je business. Bespaar tijd, geld en moeite door gericht met video aan de slag te gaan en je makkelijker en meer kijkers bereikt die klant worden. 

Gratis uitgebreid ebook. Wat kun jij allemaal doen met video voor je bedrijf. Dit ebook krijg je gratis als bonus bij overige regelmatige mails met videotips. Vul je gegevens in en download direct het ebook. 



Als je dit artikel waardevol vond, vind ik het leuk als je op 4 of 5 sterren klikt (dankjewel!):