50 Tinten wit….

 

 

Nee…geen boekvariant op de bekende 50 tinten grijs, sorry.

Veel interessanter….’t gaat over licht! Dit keer wit licht. En blauwig licht. Oranje-achtig licht. Die toch allemaal wit lijken. Zodat het zomaar kan gebeuren dat je bij het filmen mooi wit licht denkt te hebben en je opnamen toch een lelijke kleurzweem vertonen. Net zoals je dat op vakantiefoto’s vast wel eens hebt meegemaakt. Kom je thuis heeft die ene foto van dat gezellige etentje toch een rare kleur. En de zon scheen nog zo mooi naar binnen. Als je dat overkomt heeft dat meestal met de kleur van wit licht te maken. Hoe dit op te lossen?

Eerst is het goed te weten dat wit licht niet altijd wit is.

Dat komt omdat wij als mens witte tinten anders zien dan een camera. Onze hersenen doen namelijk mee bij het “zien”. Een camera heeft die hersenen ondanks alle bits&bytes niet en weet eigenlijk niet eens wanneer iets precies wit is. De techniek is weliswaar behoorlijk voortgeschreden, maar zie het ongeveer zo: als je geen  liniaal hebt waar de centimeters op afgetekend zijn, kun je ook niet gestandariseerd meten. Nu is het normaliter bij de meeste lichtsituaties niet zo’n probleem: de camera heeft als het ware een ingebouwde liniaal en herkent zelf wel of je buiten bij daglicht of binnen bij kunstlicht filmt bijvoorbeeld.

De camera op “automaat” zetten werkt meestal goed, maar niet altijd…

Vooral in situaties waarin er daglicht naar binnen valt maar tegelijkertijd ook veel kunstlicht aanwezig is wordt ‘t iets lastiger. Want de “kleur” van dat witte licht verschilt. Daglicht is wat blauwer van aard, kunstlicht gaat meer naar het oranje. Toen we nog in het analoge foto tijdperk zaten waren er zelfs speciale filmrolletjes voor daglicht en andere voor kunstlicht. Het kleurspectrum van “wit licht” loopt feitelijk van oranje naar blauw. De ouderwetse tl-buizen waren vroeger bijvoorbeeld voor fotografen een crime, want tja..die leken wel wit voor ‘t oog,  maar waren het niet voor de camera. En ook vandaag de dag maakt het nogal wat uit welke LED verlichting je thuis ophangt: warm (oranje achtig) of koud (blauwachtig). De maateenheid is “graden Kelvin”: plm. 5500K voor daglicht en 3200K voor kunstlicht. Kortom: als je camera het fout heeft, kan dat een kleurzweem over je beeld geven die niet mooi is.

Hoe weet je nu of je goed zit met je camera instelling?

Meestal zie je dat al snel op je display of in de computer. Net zoals een woord niet lekker kan “bekken”, zo kan een beeld ook niet lekker “ogen”. Soms zonder dat je het zelf meteen in de gaten hebt, omdat je misschien niet beter weet dan dat de camera dit zo doet. Maar toch merk je ergens wel dat het niet klopt. Dan kan je eens kijken wat er gebeurt als je aan een knopje op je camera (of een app op je smartphone) draait. Het knopje waarmee je de “witbalans” regelt. Want daar zit de truc. Kijk maar eens of je ergens iets met “WB” vindt op je camera of smartphone app. WB staat uiteraard voor witbalans.

Met de witbalans regel je de “kleur van het licht”.

Eigenlijk vertel je de camera onder welke omstandigheden jij nu filmt (of fotografeert). Soms wordt dat met symbooltjes weergegeven, soms kun je ook de graden Kelvin zelf instellen. Kies eens extreme uitersten terwijl je op je display kijkt naar wat er met het beeld gebeurt. Zie je iets veranderen? Als het goed is wel. Je kan het natuurlijk ook creatief gebruiken en bewust afwijken, maar normaliter kies je die instelling die het meest natuurlijk oogt, het dichtst in de buurt komt van wat jij ziet.

Bekijk ook de video en als je dit waardevolle informatie vindt, nodig ik  je graag uit dit te delen of je reactie achter te laten hier beneden,

succes!

HandTed

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *